1

Sabit yağlar

Sabit yağlara aynı zamanda taşıyıcı yağlar da denir. Aromaterapi ve kozmetikte, farklı oranlarda seyreltilmesi gereken uçucu yağları cilt altına taşıyan ya da cilt üstünü onarması gerekiyorsa, cilt üstünde tutan yağlardır. Kendi başlarına da geniş bir kullanım alanları vardır. Aromatepide çok eski çağlardan beri kullanılırlar.

Sabit yağlar, içerdikleri yağ asitleri bakımından farklılıklar gösterir. Oleik asiti yüksek yağlar olabildiği gibi linoleik yağlar da mevcut. Linoleik/oleik dengesi iyi, her cilde uygun sabit yağlar da var. Yağların içindeki bu asit dengeleri bize, hangi durumda hangi yağı seçmemiz gerektiği konusunda bilgi veren en önemli değerlerden biri. Nemlendirme, cilt altına geçirme/geçirmeme, gözenek tıkama/tıkamama oranları, hangi yağı nerede kullanacağımıza karar vermemizde oldukça önemli bilgilerdir.

 

Sabit Yağlar Nasıl Elde Edilir?

En kıymetli sabit yağ elde etme yöntemleri, soğuk sıkım ve maserasyondur. Bitkinin veya tohumun, hangi aşamada, hangi sıcaklıkta, hangi olgunluk seviyesinde toplanıp sıkıldığı veya masere edildiği, tamamen içindeki etken madde miktarını doğrudan etkiler.

Bu aşamada yağların saflığına da değinmemiz gerekir. Ne yazık ki, sabit yağlar tağşiş edilmeye çok müsaittir. Yağ ticaretinde sıklıkla karşılaşılan bir durum, saf sabit yağların, ayçiçek yağı gibi, renksiz, kokusuz bir yağ ile seyreltilip satılmasıdır. Yağ tağşişleri laboratuvar analizleri sayesinde anlaşılabilmektedir.

Biz Simya Evi’nde tağşiş edilmemiş ve saflığı analizlerle saptanmış yağlar kullanıyor ve sizleri de bu yağlarla buluşturuyoruz.

Sabit Yağlar Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Aynısafa Yağı, Akdeniz bölgesine özgü aynısefa çiçeklerinin zeytinyağı içerisinde bekletilmesi ile elde edilir. Özellikle yenidoğan cildi nemlendirmesinde, irrite olmuş, aşırı kuru veya hassas cilt yatıştırılmasında kullanılır.

Hodan Yağı: Galdirik olarak da bilinen hodan otunun yağı hem soğuk sıkım olarak, hem maserasyon olarak elde edilebilir. Çok yüksek oranda gamma linoleik asit (Omega 6) içeren Hodan Yağı çok iyi bir cilt sıkılaştırıcı ve kırışıklık yok edicidir. Hücre yenilenmesinde ve mevcut hücrelerin dna hasarlarının onarılmasında çok etkilidir.

Geleneksel olarak Sarı Kantaron Çiçeklerinin, zeytinyağında dinlendirilmesiyle elde edilen sarı kantaron yağının kırmızı olmasının sebebi içerisindeki Hypericin maddesidir. İçinde karoten ve C vitamini bulunması nedeniyle güneşe hassas bir yağdır, güneşte kullanıldığında ciltte lekelenme yapabilir, gece kullanımı tavsiye edilir. Sarı Kantaron Yağı özellikle ciltte eskiden kalmış izlerin geçirilmesinde de kullanılır ve çocuklu evlerin baş tacı sabit yağlardan biridir.

Taşıyıcı Değerli Yağlar

Sabit Yağları hem aromaterapide hem de kozmetikte pek çok formülümüzde kullanıyoruz. Hindistan Cevizi Yağı, Kakao Yağı ve Shea Yağı da ürünlerimizin içinde kendine geniş bir yer buluyor. Düşük ısılarda katılaşan bu soğuk sıkım yağlar cildi nemlendirmeye, yumuşatmaya yarıyor ve cildi besleyen çok değerli etken maddeler içeriyor.

Simya Evi Ürünleri arasında yer alan Jojoba Yağının da geniş bir kullanım alanı var. Makyaj temizliği ve yüz masajı için de kullanılabilen jojoba, cilt sebumuna en yakın yağlardan biri olması nedeniyle pek çok cilt tipiyle kolayca uyumlanabiliyor. Ayrıca Çuha Çiçeği, Frenk İnciri, Kayısı Çekirdeği ve Avokado yağları da farklı kullanım alanları ile evde kendi serumlarını yapmak isteyenler için adeta bir hazine niteliğinde. Bu bitkisel soğuk sıkım yağlar tam olarak Sürülebilir Doğa’yı cildimize taşıyor.

Sabit Yağlar çok faydalı özelliklerine rağmen uzman bilgisi haricinde dâhili olarak kullanılmamalı ve ciltte düzenli kullanımdan önce dirsek içine sürülüp 10 dakika beklenerek alerjik reaksiyona neden olup olmadıkları test edilmelidir.

Sabit Yağların cilt tiplerine ve kullanım alanlarına ilişkin daha geniş bilgi için Simya Evi Müşteri Hizmetleri olarak her an yanınızdayız.