Sık Yapılan Cilt Bakım Hataları

Sık Yapılan Cilt Bakım Hataları

Sık Yapılan Cilt Bakım Hataları

Simya Evi olarak evde cilt bakımı uygularken sık yaptığımız hatalardan konuşalım istedik biraz. Günlük rutinimizde yaptığımız şeyler bir hata olarak algılanmasa da, cildimiz için bazen maalesef gözle görülür bir şekilde zarar verici nitelikte olabilir. Bunların üzerinden geçmemiz, belki fark etmediğimiz bir şeyleri anlamamızı sağlayabilir. Hadi çok sık yapılan cilt bakım hatalarına kısaca göz atalım!

 

Yüzü temizlemeden uyumak

En sık yapılan hatalardan birisi olarak karşımıza çıkmakta. Makyaj yapılmayan bir cildin temizlenmesine de gerek olmadığını düşünüyor olabiliri. Fakat, gün içerisinde yüzümüzde biriken kirler, gözeneklerimizi tıkayıp cilt problemlerine sebebiyet verebilir. Yatmadan önce özellikle makyaj yapsak da, ama yapmasak da mutlaka cildimizi özenle temizleyip öyle yatmalıyız. Böylece, gece cildimiz ertesi gün için ihtiyaç duyduğu defans bariyerlerini oluşturur ve gün içerisinde karşılaştığı olumsuz etkileri onarır. Eğer temiz olmayan bir ciltle uykuya gidersek, maalesef bu mümkün olmayacak. Temizleme işlemi de çok basit! İki adımlık bir cilt bakım temizleme rutini oluşturursak, pamuk gibi bir cildimiz olur. Öncelikle yağ bazlı bir ürünle, ciltten suya dayanıklı makyaj ürünlerini ve güneş kremimizi çıkaracağız. İkinci adım da, yıkama jeliyle yüzümüzü köpürterek, hafifçe yıkamak! Burada hemen kullanacağımız makyaj temizleme bezinin öneminden bahsedebiliriz. Özellikle boyun bölgemize gereken özeni gösteremiyor, atlıyor olabiliriz. Makyaj temizleme beziyle yüz ve boyun bölgemizi derinlemesine ve yumuşak bir şekilde temizleyebiliriz.

 

Cildi temizlerken sıcak su kullanmak

Gece çok uykumuz geliyor ve bir an önce yatağa gitmeyi arzuluyoruz değil mi? Tamam, yıkayacağız cildimizi, güzelce temizleyeceğiz ama soğuk su da uykumuzu açıyor! Eh ne olacak, biraz sıcak suyla yıkayayım, diyebilirsiniz ama demeyin. Sıcak su, cilt kuruluğuna sebebiyet veren en önemli faktörlerden birisi. Sıcak suyun daha iyi temizlik yaptığını düşünüyor olabiliriz. Evet, haklıyız ama aynı zamanda cildimizin yapısını da bozuyor. Önceki maddede değindiğimiz cilt temizliği rutinini ılık suyla yapmamız, cildimizin temizliği için yeterli olacaktır. Bu noktada bir ufak tüyo verelim, dışarıdan eve geldiğimiz zaman yüzümüzü hemen yıkarsak uykumuzun açılma sıkıntısıyla da karşılaşmayız.

 

Cildi çitilemek

Özellikle yağlı cilt yapısına sahip olanların sık yaptığı hatalardan birisi diyebiliriz. Yağlı cilt ne demek? Bir sebepten dolayı, cilt altında bulunan sebum bezlerinin çok çalışması anlamına geliyor. Cildimiz yağlandıkça yıkamaya devam eder ve hatta sert malzemelerle cildin üstündeki yağlı yapıyı sökmeye çalışır gibi çitilersek, bu cildimize yarardan çok zarar verir. Sık aralıklarla peeling yapmak, temiz olmayan içerikli, kimyasalları yüksek ürünlerle devamlı yıkamak, bizi bir kısır döngüne sokar. Peki ne yapmalıyız? Öncelikle elimizdeki lifi/keseyi sakince yerine bırakacağız. Yukarıda bahsettiğimiz cilt temizleme rutini, yağlı ciltler için de geçerli. Ardından cilt bakımı rutinimize, cilt yapımıza uygun bir tonikle devam edip, son olarak ve en önemli adım olarak; nemlendirme işlemini yapacağız. Cilt bakım rutininde, yağlı ciltler bu adımdan özellikle kaçınır ama en sık yapılan hata da maalesef bu adımdır. Cilt yapımıza uygun nemlendirici ile mutlaka cildimizi nemlendirmeliyiz. Gün içinde cilt yapımız ne olursa olsun, bol su içmeyi ihmal etmeyeceğiz ve özellikle yağlı cilt yapısına sahip olanlar acı, tatlı ve tuzlu yiyecekleri azaltacağız. Peeling yerine de, haftada bir kere banyoda ipek keseyle çok hafif bir şekilde cildimizi temizlemek faydalı olacak.

 

Sağlıklı besin maddelerini cildimize uygulamak

Sağlıklı besinler evet cildimiz için çok yararlı. Ama sadece yediğimizde! Kulaktan dolma bilgilerle, oradan buradan duyduğumuz her şeyi cildimize sürmeyelim. Onları çok da abartmadan tüketelim. Bildiğimiz gibi, güzel bir cilt için bütüncül çalışmamız gerekiyor. Hem içten, hem dıştan temiz içerikli kozmetiklerle beslememiz gerekiyor. Ama yiyeceğimiz gıda maddelerini yüzümüze, cildimize sürmeyelim olur mu?

 

Yastık kılıfı ve yüz havlularımızı sık değiştirmemek

Hiç de cildimizle ilgili olduğunu düşündüğümüz bir madde değil, dimi? Halbuki cildimizde oluşan küçük pütürler, zaman zaman sivilcelenmeler bu madde sebebiyle oluyor. Yastık kılıfı ve havlular, cildimizle temas halinde olan ve en çok bakteri üreten eşyaların başında geliyor. Yastık kılıfını sık değiştirmek ve hatta kurutma makinasında kurutmak ya da çok hafif bir şekilde ütülemek çok işe yarayacaktır. Bir de yüzümüze havlu kullanmak yerine, havlu kağıt kullanmak da çok faydasını göreceğimiz bir yöntem olacak.

 

Güneş kremini sadece yaz mevsiminde kullanmak

Evet, yaz mevsiminde ihmal etmememiz ve sıklıkla uygulamamız gereken en önemli madde; UVA ve UVB koruyuculuğu yüksek, çinko oksit ile üretilen temiz içerikli bir güneş koruyucusu kullanmak. Fakat, bunu sadece yaz mevsiminde değil de her sabah düzenli olarak kullanmaya devam etmeliyiz. Yani evet, soğuk ve güneşli olmayan kış günlerinde de güneş koruma kremlerimizi sürmeye devam edeceğiz.

 

Cilt tipimizi tanımamak ve cilt tipine uygun ürün kullanmamak

Cilt tipimizi tanımayla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız, mutlaka bize ulaşın size yardımcı olalım. Ama cilt yapınızı tanıyor ama birisi önerdi diye cildinize uygun olmayan bir ürün alıyorsanız, bizce bu özelliğinizi değiştirme zamanı gelmiş. Sadece kendi cilt tipimize uygun olan ürünleri, doğru sıralamayla kullanırsak cildimiz için bir fayda sağlarız. Uzun vadede cilt yapımıza uygun olmayan ürünler, yarardan çok zarar verebilir.

 

Bu ve bunun gibi sık yapılan hatalar maalesef zamanla cilt yapımıza zarar verir. Aslında çok basit ve göze gelmeyen hatalar ama işte, bazen cildimiz bu gibi küçük hataları da affetmiyor. Son bir hatırlatma yapalım; gün içinde bol bol su içmeyi ihmal etmeyelim ve mimik kırışıklıklarından hiç korkmayalım! Unutmayın, gülmek herkese çok yakışır! Beraberinde getireceği kırışıklıkları da sevelim. Sağlıklı günlere…

 

 

 

Etiketler: cilt bakımı, nemlendirme, rutinler
Aralık 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR