Tocopherol

Tocopherol

Tocopherol, yağda çözünen vitamin türü E vitamini sınıfından olup; antioksidan özelliği ile bilinmektedir. Yani aslında E vitamininin doğal halidir. Sadece fotosentez yapabilen organizmalarda sentezlenir ve koruyucu bir bileşim özelliği gösterir. Tocopherol’ün, aynı zamanda tohum deposu ve tohumların filizlenmesi için kritik önemde olduğu bulunmuştur. Soya, badem yağı, ayçiçeği içeren bitkisel yağları özellikle Tocopherol açısından zengindir. Aynı zamanda kuşkonmaz, yerfıstığı, havuç, domates gibi besinlerde de Tocopherol olduğu tespit edilmiştir.

 

Tocopherol, soya fasulyesinde nispeten daha yoğun oranda bulunan önemli bir antioksidandır.[1] Dört farklı formda bulunmaktadır. Antioksidan etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirir, hücresel aktiviteyi artırır ve cilt sağlığını desteklemektedir. Aynı zamanda ultraviyole ışınları nedeniyle ciltte meydana gelen hasarı onarmaktadır. Ayrıca ciltte iltihap önleyici etkisinin yanı sıra, cildi nemlendirmeye de yardımcı olur. Bunların yanında Tochopherol’ün skarlaşmaya ve yaşlanma Etilerini azaltmaya yardımcı olduğu yönünde de ilk çalışmalar yapılmıştır.[2] FDA’nın yaptığı 2014 yılına ait araştırma ve çalışmalarda, kozmetik ürünlerde kullanılan Tocopherol oranı, 16 sene içerisinde 6 katına çıkmıştır. Bebek ürünlerinde de Tocopherol kullanılmaktadır.[3]

 

[1] Ancak biz Simya Evi olarak soyanın GDO riskinden dolayı, Tocopherol maddesini, ayçiçeği yağından elde etmekteyiz.

[2] https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tocopherols

[3] “Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics”, International Journal of Toxicology, vol.37, 2018.

Etiketler: tocopherol, e vitamini, cilt bakımı
Ocak 20, 2022
Listeye dön