Doz ve Maruziyet

Doz ve Maruziyet

Kozmetik ürünlerde içerik önemli, evet mümkün olduğunca kendimize zarar vermeyen ürün kullanma gerekliliğini savunuyoruz, bunun için içerik okumanın ne denli önemli olduğunu öğrendik. Bu bağlamda bazı maddelerin, örneğin, triklosan, paraben, ftalat, formaldehit gibi ürünlerimizde hiç olmaması gerektiğini biliyoruz. Bugün ben size şu madde kötüdür, bu madde fecidir, şunu sakın kullanmayın, bunu kullanırsanız burnunuz düşer gibi korkunçlu şeyler anlatmayacağım. Ben bugün size maruziyet kavramından bahsetmek istiyorum.

Hani hep diyoruz ya, zehiri şifadan ayıran şey dozudur. Evet, tek seferlik kullanılan ürünler için bu doğrudur. Sık kullandıklarımızda ise şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zehiri, şifadan ayıran şey, sistematik maruziyettir, maruziyet, maruz kalınan dozun kişinin kütlesiyle, sistematik maruziyet ise bu dozun kişinin kütlesiyle ve maruz kalınan süreyle ilişkisidir. Sistematik maruziyeti en basit örnekle anlat deseler, 1 sene sigara içmiş insanın kalp hastalığı riskiyle 20 sene içmişinkinin çok farklı olması derim.

Şimdi gelelim kozmetiklerimize :) Kimini her gün iki kere kullanıyoruz, kimini ayda yılda bir. Kimini bütüüüün vücudumuza sürüyoruz, kimini incecik bir çizgi olarak gözümüzün üstüne. Kimini sürüp bırakıyoruz, kimini duruluyoruz. İnanmazsınız ama biz bunların hepsini ürünlerimizin güvenlik değerlendirme raporlarını hazırlarken teeek tek hesaplıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse,

Her gün, vücudumuzun her yerine sürüp bıraktığımız vücut losyonumuz 123 mg/k/gün sistematik maruziyet yaratırken, yıkayıp duruladığımız saç kremimiz 0,67mg/k/gün yaratıyor. Saçımızı iki günde bir yıkadığımızı düşünürsek, bu 0,67’yi ikiye bölebiliriz. Yani her gün kocaman bir alana avuçla sürdüğümüz vücut losyonumuz 60 kiloluk bir insanda yaklaşık 123*60, 7380 miligram maruziyet yaratıyorken, durulanan saç kremimize günde 0.67*60/2, 20miligramcık maruziyet yaratıyor.

 

 

İşte tam da bu nedenle, biz ne kullanıyoruz kadar, kullandığımız ürünü durulayıp durulamadığımız, hangi miktarda ve hangi tekrarda kullandığımız da çok önemli. Peki ben bütün bunları neden anlattım? Her şeyin en iyisini, en zararsızını kullanmaya çalışmak, bunun için strese girip kendimizi zorlamak yerine risklerimizi doğru değerlendirip, ürünlerimizi buna göre seçmek hem bütçemizi hem ruh sağlığımızı koruyacaktır. Sabah akşam düzenli kullandığımız nemlendiricimizi çok iyi seçmeye özen göstereceğiz ama toplantıda ikram edilen kolonyanın bize zarar verip vermeyeceği konusunda dertlenmeyeceğiz.

 

 

Etiketler: cilt yapısı, cilt anatomisi, cilt bakımı
Haziran 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR