Kendimizi İyi Hissettirecek Uçucu Yağlar

Kendimizi İyi Hissettirecek Uçucu Yağlar

Kendimizi İyi Hissettirecek Uçucu Yağlar

 

Hadi bu yazımızda uzun uzun kendimizi iyi hissettirecek uçucu yağları konuşalım. Yakında kalorifer petekleri ısınmaya, cildimiz ve burnumuz da kurumaya başlayacak. Bu noktada imdadımıza, aromaterapi ve uçucu yağlar yetişecek. Hem fiziksel, hem zihinsel olarak uçucu yağların üzerimizdeki etkileri tartışılmaz. Antik çağlardan günümüze, uçucu yağlar kendimizi iyi hissetmek üzere kullanılıyor. Öncelikle, “uçucu yağ nedir?” sorusuna bakalım…

 

Uçucu Yağ Nedir?

Uçucu yağlar; doğrudan doğadan evimize, kendimizi iyi hissettirmek için gelirler. Peki nasıl? Uçucu yağın tam tanımı: “Bitkilerin yapraklarından, çiçeklerinden ve köklerinden çeşitli ve bitkiye özel yöntemlerle damıtılarak elde edilen konsantre etken maddeleri”dir. Ekstra bir işleme ya da koruyucu maddeye gereksinim duymadan, koyu renkli cam şişelerde paketlenip hem ruhsal hem de fiziksel olarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlayacak yardımcılardır.

 

Uçucu Yağları Nasıl Kullanabiliriz?

Öncelikle neye ihtiyacımız var? Kendimizi devamlı yorgun hissediyoruz, burun tıkanıklığı veya alerji durumu yaşıyoruz, başımız sıklıkla ağrıyor veya evimizden kimyasal temizlik malzemelerini uzaklaştırmak ve doğal malzemeler kullanmak istiyoruz; bu başlıkların cevabını, uçucu yağlarda bulabiliriz. Hadi, hangi uçucu yağı, nerede kullanabiliriz bir bakalım.

 

Tıbbi Lavanta Yağı

Diyoruz ya hani, tıbbi lavanta yağı uçucu yağların kraliçesidir diye. Sağladığı birçok faydayla, cidden öyle. Fakat tıbbi lavanta uçucu yağını alırken dikkat etmemiz gereken bir husus var; Lavandula Angustifolia bitkisinin yağını almak. Buna neden dikkat etmeliyiz? Çünkü Lavandula Angustifolia bitkisinden damıtıldığında içeriğinde %0,21 oranında kâfur içerir. Bu haliyle 3 aydan itibaren bebeklerde bile güvenle kullanabiliriz. Tıbbi lavanta uçucu yağı kullanımı itibariyle doğrudan cilde temas ettiği için bu önemli bir husus. Peki, tıbbi lavanta uçucu yağını nerelerde kullanabiliriz? Tıbbi lavanta uçucu yağının kokusu, bize çok iyi gelir. Huzur verir ve verdiği bu hisle de uyku durumuna geçmemiz çok daha kolay olur. Odamızda kullanacağımız buhurdanımız veya diffuserimizdeki tıbbi lavanta uçucu yağı kokusu hissettirdikleriyle daha huzurlu bir şekilde uyumamızı sağlar. Midemiz bulandığında, doğrudan şişeden koklayıp kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Buhurdanınıza damlattığımız tıbbi lavanta uçucu yağı da, ev halkına huzur verir. Yaz aylarında musallat olan sinekler de tıbbi lavanta uçucu yağını çok sevmez, tıbbi lavanta uçucu yağının kokusunu aldığında yanımıza yaklaşmaktan pek hazzetmez. Bir sır daha verelim, pireler ve bitler de bu kokuyu çok sevmiyor. Ama en doğru yönlendirmeyi tabii ki, doktorlarımız verecektir. Onlara danışmayı ihmal etmeyelim. Evimizin temizliğinde kullandığımız suya da karıştırabiliriz. Böylece, kokusunu evimizin her yerine taşıyabiliriz.

 

Tıbbi Nane Yağı

Mentha Piperita cinsi nane bitkisinin buhar yöntemiyle damıtılmasından elde edilir. Tıbbi nane uçucu yağı, özellikle baş ağrısı sıkıntısı çekenler için bir evin olmazsa olmazları arasında yer alır. Nane yağının kokusu özellikle psikolojik olarak bize iyi gelir. Başımız ağrıdığında nane yağını koklarsak, o anki duygu durumumuzdan uzaklaşıp, baş ağrısı sıkıntısıyla daha rahat başa çıkabiliriz. Mide bulantısı ve öğürme isteği geldiğinde de şişeden derin bir nefes almak, rahatlamayı beraberinde getirir. Sıcak yaz günlerinde de 200 ml suya, 10 damla eklediğimiz tıbbi nane uçucu yağını vücudumuza püskürtmek serinlememizi sağlar. Aman dikkat! Çocuklarda 6 yaşından itibaren kullanımı önerilir.

 

Portakal Uçucu Yağı

Portakal meyvesi kabuğundan, ecuelle a piquer (sıkım) yöntemiyle elde edilir. Bu müthiş yağ, hem zihnimize, hem bedenimize hem de evimize iyi gelir. Temizlikte kullanımı için; büyükçe bir sprey şişesine 1 çay bardağı sirke, 10 damla portakal uçucu yağı ve su ekleyip silmek istediğimiz yerlerde kullanırsak, hem evimiz yaz günlerindeki günler gibi ferahlayacak hem de temizlik konusunda bize yardımcı olacaktır. Mutfak tezgâhlarında, banyoda, lavaboda, yemek masalarında kullanım için elimizin altında bulundurabiliriz. Selülit görünümünü de azaltmak, portakal uçucu yağıyla mümkün. Bir tatlı kaşığı tuz, tuzu ıslatacak kadar ayçiçek yağı ve sadece 1 damla portakal uçucu yağını güzelce karıştırıp selülitli bölgeye masaj yapabiliriz. Özellikle kuru fırçalama sonrasında düzenli kullanımda, kısa bir sürede farkı görmemiz mümkün.

 

Frankincense Uçucu Yağı

Akgünlük (Frankincense) sakızının buhar distilasyonu yöntemiyle damıtılmasından elde edilir. Frankincense uçucu yağının tek başına kullanımı önerilmiyor. Mutlaka seyreltilip kullanılması gereken yağlardan. Buhurdanınıza eklediğiniz frankincense uçucu yağı, stresi ve gerginliği azaltır. Masaj yapacağımız ve hatta daha güzeli yaptıracağımız zaman; masaj yağına karıştırıldığında çok daha fazla rahatlarız. Cilt bakımında ise, hücre yenileme ve cilt detoksu için kullanılıyor. Kullandığımız kozmetik yağlarımıza karıştırdığımızda, kullanılan yağların emilimini artırıp nemlendirmeyi yoğunlaştırıyor. Fakat kullanımı ile ilgili mutlaka, aromaterapi uzmanlarından bilgi ve destek alın. Takıldığınız konularda ise, bize nereden ulaşacağınızı biliyorsunuz. 

 

Limon Uçucu Yağı

Limon meyvesi kabuğundan, ecuelle a piquer (sıkım) yöntemiyle elde edilir. Bin yıllardır, farklı amaçlar için dünyanın her yerinde kullanılan en bilindik yağlardan birisi. Bir bardak suya eklediğimiz 2 damla limon uçucu yağı ile gargara yapmak, kötü ağız kokularını giderir. Kolonya yapımı için, 10 ml alkole 10 damla ekleyip, en üste de 20 ml su ekleyebiliriz. Cildimize kullanacağımız limon uçucu yağını ya akşam ya da kullanım sonrası güneş kremi kullanarak kullanımını tavsiye ederiz. Çünkü güneşe hassasiyeti artıran bir yağdır.

 

Uçucu Yağlar Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hani ünlü kimyager Paracelsus’un söylediği, bizim de kullanmayı çok sevdiğimiz bir cümlesi var ya “Zehiri şifadan ayıran dozudur.” Uçucu yağlarda da bu cümle ön plana çıkıyor. Doğrudan ciltte kullanacaksak önce bilek içerine bir damla damlatıp, 5 dakika bekleyelim, cildimiz bir reaksiyon vermiyorsa önerilen şekilde kullanalım. Bir de bildiğimiz marka olsa bile, etiket okur-yazarlığını ihmal etmeyelim. Birçok çeşit bitkiden elde edilen uçucu yağ mevcut. Fakat hangi bitkiden elde edildiği çok önemli. Bu tür ürünlerin bir zararı olur mu? Cevabı, kullanım yeri ve miktarına göre değiştiği için vermek zor. Ama şunu biliyoruz ki, ihtiyacımız olan faydayı sağlamak pek de mümkün değil. Çocuklarda, bebeklerde ve dört ayaklı yavrularımızda kullanımı bazı uçucu yağların yarardan çok, zarar sağlayabilir. Onlarda kullanımı ile ilgili de mutlaka bir bilene danışalım… Bir de ortada bırakmayalım ki, meraklı miniklerimiz “Bu yenen bişi mi?” diye gurmelik yapmaya kalkmasın.

 

 

Aromaterapi, ruhumuza sağladığı faydayla bedenimize iyi gelen bir yöntem… Uçucu yağlar da bunun bir parçası. Kendimizi, ruhumuzu, bedenimizi ihmal etmeyelim… Sağlıkla…

Etiketler: uçucu yağ, aromaterapi
Ekim 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR