Saç Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Saç Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Saç Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Saçlarımız… Ah sevgili saçlarımız! Devamlı elimiz üzerinde değil mi? Bazen ne yaparsak yapalım, olmuyor ve akıp gidiyorlar elimizden. Hele mevsim geçişleri tam bir kâbus! Her duyduğumuz bakım hikâyesini, “Daha ne kadar kötü olabilir ki? Bunu da deneyeyim” deyip saçlarımıza adapte ediyoruz belki de. Ama onlara iyilik mi yapıyoruz, yoksa bilmeden zarar mı veriyoruz? Hadi bu yazımızda biraz da bunlara bakalım…

 

Hangisi doğru?

 

Özellikle sosyal medya ve internet kullanımının artması neticesinde gün içinde çok fazla uyarana maruz kalıyoruz. Biraz aramalarımızı ve ilgi alanlarımızı değiştirdiğimizde zaten biz aramasak da, her şey karşımıza çıkıyor. Elimizde duran bilgileri kullanıp, kullanmamak da bizim elimizde. Ama maalesef bunu söylemek çok üzücü olsa da, bilgilerin bir kısmı; çöp! İnternet çok yönlü ve herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir mecra artık ama bilgilerin çoğu bir süzgeçten geçmiyor. Yayınlandığı gibi ulaşabiliyoruz, ulaştığımız gibi uygulayabiliyor veya satın alabiliyoruz. Eh bizim de hassas noktalarımızdan birisi, yumuşak karnımızdan vurunca, inanmak istiyoruz yazılanlara. Saç bakımıyla ilgili de internette dolaşan doğru bildiğimiz yanlışlara göz atalım.

 

 

Saç bakımı aslında çok kolay!

 

Öncelikle işin temelinden başlayalım. Saçlarımızı yıkamak… Gün içerisinde terliyoruz ve doğal olarak da saç diplerimiz de terliyor. Ama sanıldığının aksine, saçlarımız o kadar da çok kirlenmiyor. Her gün duşa girsek bile, saçlarımızı boş suyla yıkayıp çıkmak yeterli olacak. Her saç tipi aynı değil tabii ki. Bazı saçlar çok inatçı ve kuru yapıda. O saç tipleri için de önerimiz; sadece uçlarına olmak üzere içinde silikon, dimetikon, pentasiloxane gibi kalıntı yapan, saça yapışan madde bulunmayan saç kremi sürüp durulamasını öneririz. Böylece saçlar daha az tiftiklenecek ve kabarmayacak. Bazı saç tipleri de çok yağlı ve şampuana ihtiyaç duyuyor, onlar da yine temiz içerikli bir şampuanla bir gün yıkayıp, bir gün boş geçerek saç temizliğini yapabilirler. Yağlanmanın önüne geçmek için de, şampuan yapmadıkları o günlerde de saçlarınızı güzelce ıslattıktan sonra saç diplerine 1 tatlı kaşığı karbonat serpip, durulama işlemine geçebilirsiniz. Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek başta çok zor olsa da, bu yeni alışkanlıklarımız meyvesini en kısa süre içerisinde verecek ve sağlıklı saçlara kısa süre içerisinde kavuşacağız!

 

Temiz içerikli şampuana nasıl ulaşabiliriz?

 

Zararlı maddelerin hem kendi hem sevdiklerimizin bedenine girmesini önlemek amacıyla son dönemde hepimiz etiket okumayı öğrendik. Şampuan satın alırken en dikkat etmemiz gereken en önemli madde içeriğinde; SLS, SLES, Cocamidopropyl Betaine ve Paraben grupları gibi sert yüzey aktifler ve koruyucular içermemesi olacak. Doğal şampuanımız ve doğal saç kremimiz tamaradığınız özelliklerde. O yoğun koşuşturmalı günlerde, saçlarımızı yıkamaya vakit yokken ve saçlarımızı temizlemek zorundaysak evde yapabileceğiniz bir kuru şampuan tarifimiz var.

 

Kuru Şampuan

Malzemeler:

Koyu renkli saçlar 1 çorba kaşığı, orta renkli saçlar 2 çorba kaşığı, açık renkli saçlar 3 çorba kaşığı patates nişastası

Koyu renkli saçları 3 çorba kaşığı,orta renkli saçlar 2 çorba kaşığı, açık renkli saçlar 1 çorba kaşığı ham kakao

6 damla limon uçucu yağı,

6 damla misk adaçayı uçucu yağı,

3 damla sedir uçucu yağı,

3 damla ıtır çiçeği uçucu yağı

Hazırlanışı:
Patates nişastası ve ham kakao karıştırılır. (Saç renginize göre uygun olan ölçüde) ve malzeme listesindeki tüm uçucu yağlar eklenir.
Diyelim ki tüm malzemeleri toplayamadınız ve hemen bir çözüm istiyorsunuz. O zaman da; yağlı saçlar için 6 damla limon uçucu yağı, güçsüz saçlar için 6 damla misk adaçayı uçucu yağı adaçayı, yavaş uzayan saçlar için 3 damla sedir, 3 damla ıtır çiçeği uçucu yağını ham kakao ve patates nişastasına ekleyebiliriz.
Saç diplerimize bir fırça yardımıyla uyguluyoruz, 5 dakika bekliyoruz ve saçlarımızdan silkeliyoruz.

 

İşte bu kadar basit!

 

Saçlarıma bakım yapma ihtiyacı duyuyorum

 

Saçlarımıza, cildimize, vücudumuza bakım yapmak sadece onların bakıma ihtiyacı olduğu için değil, psikolojik olarak da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Saçlarımıza uygulayacağımız çok basit bakımlarla, hem saçlarımıza hem ruhumuza iyi gelir. Bunun için de banyodan çıktıktan sonra saç bakım yağımızı uygulamak, saçlarımızın ışıl ışıl parlamasını sağlar. Ayrıca elektriklenmesini de önler. Haftada bir Saç Bakım Maskemizi banyo öncesi, Arındırıcı Saç Toniğimizi de banyo sonrası uygulamak saçlarımıza çok iyi gelecek. Kendi maskenizi yapmak isterseniz de tarif çok basit; 2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağına 5 damla ylang ylang uçucu yağı damlatmak ve saçınıza uygulamak yeterli olacak. Bir önemli noktaya daha değinmeden geçemeyeceğiz; saçlarınızı kaynar suyla yıkamak yarardan çok zarar verir. Ilık suyla yıkanmak, saçlar ve vücudumuz için daha yararlıdır.

 

Saç spreyi

Hani yazın denizden çıktıktan sonra saçlarımız doğal bir şekilde kıvrılır ya, tam istediğimiz gibi gözükür ama kış aylarında bu doğal kıvrımlarını maalesef yakalayamayız. İşte tam bunun için de bir saç spreyi tarifimiz var:

 

Malzemeler:

1 çorba kaşığı İngiliz tuzu
1 çorba kaşığı kaya tuzu
10 damla tıbbi lavanta uçucu yağı
10 damla limon uçucu yağı

Hazırlanışı:
1 büyük su bardağı ılıtılmış distile suyun içine 1 çorba kaşığı İngiliz tuzu, 1 çorba kaşığı kaya tuzu koyup eritiyoruz. İyice çalkalayarak erittikten sonra içine 10 damla lavanta yağı, 10 damla da limon yağı damlatıyoruz. Eğer hepsini aynı gün kullanmayacaksak, içine 1 çay kaşığı etil alkol ekliyoruz. Sprey şişesine koyup, saçlarımızı ıslatana kadar sıkıp kurumasını bekliyoruz. Görünümü denizden çıkmış gibi oluyor.

 

İşte saç bakımı için ihtiyaç duyduklarımız bu kadar. Yoğun maskeler, yiyeceğimiz sağlıklı besinleri saçlarımıza sürüp beklemek, devamlı yıkamak, şampuanlamak, şampuanı devamlı değiştirmek gibi yöntemlerle, en önemli şey olan zamanımızı harcamaya gerek yok. Ne demiş büyüklerimiz, “Azı karar, çoğu zarar” Bu kadar vakit ayırmak, saçlarımız için yeterli olacak!

 

 

 

 

Etiketler: saç bakımı, doğal saç bakımı
Aralık 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR